Tiggeri är grund för avvisning, men ocker är helt ok

2 Aug

Migrationsminister Tobias Billström tycker det är ok att avvisa romer som tigger. Även romer som har rätt att vistas i Sverige. För ”tiggeri är inte en rimlig sysselsättning”. Observera att tiggeri inte är olagligt i Sverige. Migrationsverket avvisar alltså romer för något som jag och andra som inte är romsk kan gå ut på gatan och göra helt lagligt om vi så vill. Men Tobias Billström tycker inte att det är en rimlig sysselsättning, och det räcker tydligen för avvisning.

Om regeringen nu ska anlägga ett moraliskt perspektiv på hur folk försörjer sig borde den följa den linjen fullt ut. Särskilt på områden där vi faktiskt har lagstiftning som täcker omoraliska handlingar. Ocker är ett bra ställe att börja på. Låt fler ockerbrott gå till åtal (det händer nästan aldrig) och utvisa/avvisa de som ägnar sig åt att utnyttja andras utsatta position. Ockerhyra vid andrahandsuthyrning och SMS-lån är bara två exempel på hur ocker blivit mer norm än undantag.

Annars brukar ju moderater vara snabba att hänvisa till individens fria val. Att någon tar 7 000 kr i andrahandshyra för en lägenhet i Stockholm med en riktig hyra på  2 400 kr är inte ett problem, för det är ju frivilligt att hyra lägenheten. Att SMS-låneföretag har ockerlån med effektiv årsränta på 15 000 procent är inte ett problem, för det är ju frivilligt att ta lånet. Att samma låneföretag  marknadsför lånen aggressivt till folk som redan har betalningsanmärkningar är inte heller ett problem, för det är ju ett fritt val att ta lånet. I fall efter fall hänvisar högerregeringen till avtalsfriheten och det fria valet som skäl till att inte skydda folk från att bli utnyttjade.

Är det inte också frivilligt att skänka några kronor till tiggare? Om en del gör ett fritt val att ge pengar till folk som tigger ska de väl få göra det. Borde inte moderaterna snarare tala om tiggare som  välgörenhetsentreprenörer?

Jag tycker inte att tiggeri är en bra sysselsättning, det är inget jag vill uppmuntra. Men det är hyckleri att avvisa folk för tiggeri, att prata om tiggande som en dålig sysselsättning, och inte göra något åt omoraliska sysselsättningar som gör större skada.

Läs mer: Erik Laakso tycker Migrationsverket gör rätt. Fredrik Jansson på Tankar från roten skriver om hur man skulle få in det lagliga tiggeriet i skattesystemet och motverka den organiserade brottslighet och trafficking sompräglar tiggeribranschen.  Alliansfritt, Badlands hyena och  Röda Malmö, skriver också om avvisningarna.  Marika Lindgren-Åsbrink på Storstad skriver om att klassamhället dödar, och att de fattigas fria val  inte är så jäkla fria. Självklart för oss som är socialdemokrater (en av insikterna som gjort oss till socialdemokrater), men tydligen svårt att förstå för högermänniskor. Go figure.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: