Så hanterar vi borgarklubbens falska val II: Mer bidrag eller fler jobb

12 Aug

Del två i en serie analyser av borgarklubbens valslogans. Del ett innehåller en analys av budskapsramen bakom kampanjens huvudtema ”Bakåt eller framåt?” och tips på hur man bemöter falska val. Den hittar du här.

”Mer bidrag eller fler jobb” är ett falskt val av guds nåde. ”I höstens val står en bidragslinje mot en arbetslinje.” säger borgarna. Nä, faktiskt inte. Däremot står valet mellan ett starkt samhälle med god konkurrenskraft och ett låglöneträsk där alla får klara sig bäst de kan.

Låt oss titta på konceptet bidrag lite närmare, och varför borgarna avskyr alla former av bidrag.  För de avskyr egentligen inte människorna som får bidrag. De tycker synd om dem. Borgarnas aversion mot bidrag och omfördelning kommer av deras konservativa grundsyn. Den  säger att det enda som krävs för att någon ska kunna förbättra sin livssituation är självdisciplin.  Det enda som KAN förbättra  livssituationen är självdisciplin, inget annat påverkar, inget annat hjälper.

Det finns inga systematiska skillnader i livschanser beroende på föräldrarnas inkomst eller utbildning, ingen skillnad i möjligheter om du föds i Djursholm eller Rosengård. Talang och självdisciplin är det enda som påverkar din framtid. Den som anstränger sig kommer att bli belönad, som av en osynlig hand. Om man inte blir belönad (har hög inkomst) beror det bara på att man inte ansträngt sig tillräckligt mycket.

Omfördelningar till dem som tjänar minst, eller de som inte kan arbeta alls,  håller  bara människor kvar i fattigdom, enligt det konservativa synsättet. Att vi andra i samhället försöker göra livet lite mera drägligt för dem gör ingen skillnad på sikt,  utan det gör bara fattigdomen mer uthärdlig just nu. Bättre att folk har det riktigt jävligt, för då skulle de fortare tröttna på att ha det dåligt och ta sig i kragen.  (Och så fort man tar sig i kragen blir man belönad.) Alltså är alla bidrag eller omfördelningar en dålig idé, rent av omoraliska, och bör motarbetas.

Den här synen på bidrag som något skadligt för både individen och samhället har Timbrohögern trummat ut i trettio år.  Och den bilden har tyvärr satt sig djupare i samhällsdebatten än den borde. Så just nu är det en lång uppförsbacke att programmera om ordet bidrag till något positivt. Det hinner vi ärligt talat inte med till den 19 september. Lösningen är att vi  pratar om sakfrågan med andra ord än bidrag. Och absolut inte låter högern lura i oss eller väljarna att socialförsäkringar som A-kassa och sjukpenning är bidrag. Det är försäkringar. Det hörs ju på namnet.

Budskapsramen ”bidrag” är helt alltså värdelös för oss rödgröna just nu, och vi  ska inte använda den. Punkt. Vi ska inte skrocka över att KD för en ”bidragslinje” när de vill skicka hem kvinnor till spisen med vårdnadsbidrag. Det befäster synen på bidrag som något dåligt, och så tycker inte vi.  Omfördelning så att man får stöd när man behöver det är bra, både  för individen och  samhället i stort.

Det falska valet Mer bidrag eller fler jobb är också skapat för att måla ut borgarklubben som det lag som står på jobbens sida. Men borgarklubben är  inte trovärdiga i jobbfrågan. De lovade att jobben skulle ploppa upp som svampar ur jorden bara de fick sänka skatten tillräckligt mycket. Så blev det inte såklart inte, för det är inte så jobb skapas. Istället är det  stark välfärd med generella socialförsäkringar och aktiv politik som bidrar till bra dynamik på arbetsmarknaden.  God förmåga till snabb omställning motarbetar inlåsningseffekter, och bidrar till att skapa nya jobb.  Stöd till omställning (alltså a-kassa med höga ersättningsnivåer) gör också att folk känner sig trygga nog att satsa på något nytt, för livet faller inte ihop om det inte går som man tänkt. Det ger bra dynamik på arbetsmarknaden.

Det stor del av det borgarklubben gillar att kalla bidrag är försäkringar och stöd till omställning,  en förutsättning för att det ska skapas nya jobb. Bara i dag klagade en kollega på att han kämpat hela sommaren med att hitta hantverkare som kan bygga om hans hus. – ”24 procents arbetslöshet bland unga, och det finns inga byggjobbare att få tag i” , sa han innan han klev in i hissen.  Det här är ett jättebra exempel på hur marknaden inte klarar av kompetensförsörjningen på egen hand.  Alla byggföretag verkar alltså ha så fullt med jobb att de inte hinner lära upp nya från grunden. Då bör samhället  istället gå in och låta ett gäng arbetslösa gå en arbetsmarknadsutbildning för att lära sig det nya yrket. Då blir det inte ett lika stort produktionstapp för företagen när de tar in någon ny, och det vinner alla på.

Alltså är det inte ett val mellan jobb och bidrag.  Gå inte i fällan och säg att Socialdemokraterna driver en bidragspolitik, eller att vi gillar bidrag. Prata istället om hur bra jobb och bra välfärd  hänger samman och behöver varandra. Precis som vi människor.

Den som vill läsa mer om attacken på välfärden som högerns bidragsretorik är en del av kan väldigt gärna läsa boken ”Bokslut Reinfeldt” . Där finns välformulerade och  pedagogiska förklaringar av systemskiftet som pågår i smyg.  Det är nästan så vi borde ha den boken under armen när vi går ut och knackar dörr i valrörelsen, för att kunna läsa högt för väljare som undrar hur högerns retorik och politik hänger ihop.

Läs mer:   Fler som skriver om borgarklubbens och Moderaternas retorikutspel i valrörelsen: Lena Sommestad, HBT-sossen, Tokmoderaten , Johan Westerholm, Ulrika Falk . På Aftonbladet kan du se ett bildspel med borgarklubbens valbudskap.

Andra systrar och feminister som bloggar i valrörelsen: Sq2540, Marika Lindgren-Åsbrink, Elin Grelsson, Milischia.

Ett svar to “Så hanterar vi borgarklubbens falska val II: Mer bidrag eller fler jobb”

  1. fribonde 14 augusti, 2010 den 12:26 #

    Vad är ni rebelliska emot? Att vara sosse är idag konservativt och inte speciellt radikalt och nytänkande. Varför ställer ni er bakom sossarna istället för att oberoende kavla ut ert eget budskap. Varför ser många partitillhörighet som en religion, just att man inte ifrågasätter är det som är farligt.

    http://fribonde.wordpress.com/2010/08/14/politiken-som-religion/

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: