Kongressunderlaget: Ett fuck you-finger åt gräsrötterna

9 Mar

”Grattis kongressombud, ni får prata en stund och ”inspirera” en arbetsgrupp som tar fram ett partiprogram som klubbas utan debatt om två och ett halvt år och som ändå inte betyder ett enda dugg för vilken praktisk politik partiet driver. Sen åker ni hem, och vi i partiledningen fortsätter på exakt samma sätt som förr. För vi vet bäst. Fortfarande. Viktiga saker som beslut om politisk färdriktning kan man helt enkelt  inte överlåta till medlemmarna på en kongress.”

Så skulle man kunna sammanfatta kongresshandlingarna som i dag gått ut till alla ombud till extrakongressen.

Det som skulle ha blivit en kongress där Socialdemokraterna tar tag i problem som partiet ignorerat alldeles för länge och där kongressombuden tar beslut om den politiska färdriktningen, blir istället ett fars. Varför? Jo, helt enkelt för att ett gäng som länge haft mycket makt i partiet benhårt vill fortsätta den strategi de följt så länge: Lägga locket på och inte ta i de frågor som gräsrötterna vill diskutera. För herregud, det kanske skulle leda till beslut som skulle göra att partiets värderingar, ord och praktisk handling skulle hänga ihop igen. Det går ju inte. Mycket bättre att försöka låtsas som att det regnar och hoppas att kongressen inte vågar protestera.

Min ilska kommer inte av enbart läsningen av själva kongressunderlaget. Jag har gjort en kontrasterande läsning mot kriskommissionens rapport. Det som skulle ha varit underlaget till kongressen. För det värsta är inte det som står i underlaget (förutom första sidan, för det är rätt förfärligt.) Utan i det som INTE står där. Alla de saker som tagits bort av partiledningen för att de som sitter i ledningen i dag inte vill ha debatter som kan bli obekväma för dem själva. Alla de resonemang och frågeställningar om viktiga framtidsfrågor som kongressen INTE ska prata om.

Saker ur kongresshandlingarna som gör mig förbannad:

1. Inget tal om att ha en till kongress till hösten och ta politiska beslut då. Inte ens en viskning om ett jädra förtroenderåd. Istället försöker de villa bort oss med att kongressen ska få påverka inriktningen på partiprogrammet. En ny inriktning på politiken kan aldrig klubbas ett år före ett val. De stora, svåra debatterna och besluten måste tas i god tid, det vill säga tas nu. Vi kan inte vänta. (Heh.)

2. Inget, INGET, i organisationsdelen andas insikt om de enorma problemen med beslutsstrukturer och icke-fungerande beslutsorgan som paralyserar vårt parti. Allt det är borta. För att citera Johan Persson som lett kriskommissionens arbetsgrupp om organisation ”Besluten tas på andra ställen där folk inte är valda”. Låter som något vi skulle behöva ta tag i, inte sant? Men nej. En organisationsutredning ska det visst bli. Men vad den ska göra, och när den ska lägga fram sitt förslag är oklart.

3. Kongressunderlaget innehållet bara platta ofarliga politiska resonemang som alla kan hålla med om. Inga som helst försök att ta i frågor som är det minsta kontroversiella, där alla i partiet inte redan tycker likadant. Kriskommissionens rapport lyfter många viktiga frågor som partiledningen tydligen vill fortsätta att ignorera. Istället känns många av resonemangen igen från förra kongressen (!). Hur var det där med att vara i takt med vår samtid nu igen?

De här kongresshandlingarna går till historien som ett fuck you-finger till gräsrötterna.

Bloggat: Johan Westerholm, Peter Högberg, Peter Johansson

Läs också reportaget Nätaktiva driver på S,  i Göteborgsposten, ett reportage om Staffan Lindström som bloggar på Jämlikhetsanden, och om hur S-bloggare driver på för förändring i partiet.

7 svar to “Kongressunderlaget: Ett fuck you-finger åt gräsrötterna”

 1. sossemannen 9 mars, 2011 den 20:58 #

  Jävlar anamma passar så bra på er blogg. Jag har inte läst allt men gissar att jag håller med om minst 80% av det du skriver.
  I organisatoriska och ideologiska frågor kan jag som vanligt hänvisa till min studiecirkel som är tänkt att komma senare i vår.

 2. osunt.se 9 mars, 2011 den 23:11 #

  Maktfrågan är aldrig lätt. Alla organisationer som har stagnerat i sin utveckling och där det finns en stark maktbas med inarbetad maktstruktur att bevaka behöver en ordentlig palatsrevolution. Borg och Reinfeldt mfl, lyckades manövrera ut bunkergänget. Nu är det upp till Rebella mfl att få loss en och annan betongsosse..

 3. sossemannen 10 mars, 2011 den 19:42 #

  för den som vill läsa om hur makt skapad rekommenderas Inga Hellbergs bok ”Det fackliga förtroendet”. Där diskuteras bland annat ombudsmannavälde.

 4. Tobias Wallin 10 mars, 2011 den 22:29 #

  Ert problem är att Ni vägrar släppa kontrollen över lönebildningen. I princip allt som inte funkar i samhället varnade Socialstyrelsen för skulle hända 1934. De enda som inte vill fatta att sambandet finns där är Ni. Antingen accepterar Ni ett omtag eller också tillhör Ni problemet när kriserna kommer.

 5. Tobias Wallin 10 mars, 2011 den 22:33 #

  Dessutom vet jag att ”Ni” var en fornsvensk, förkristen anklagelse om att den Niade var en icke-man.

  Appropå kollektivism.

 6. Sara Gunnerud 14 mars, 2011 den 21:06 #

  @Tobias Wallin om ordet Ni: ”Dessutom vet jag att ”Ni” var en fornsvensk, förkristen anklagelse om att den Niade var en icke-man.

  Appropå kollektivism.”

  Jaså, det vet du. Då vet du fel. Ordet ”ni” har inte fornsvenskt ursprung, det kommer av latinets ”nic”, som betyder”inte”. Däremot har du delvis rätt i att det använts i nedlåtande syfte. Att kalla någon ”ni” har inte varit artigt, utan det var ett tilltal som användes ”uppifrån och nedåt”, av herrskap till tjänstefolk exempelvis. Tjänstefolket etc kunde inte använda ”ni” elller andra pronomen i tilltal ”uppåt”, utan bara titlar. ”Vill doktorinnan ha mer kaffe?” etc. Så som man adresserar kungafamiljen i dag. Någon könsaspekt har jag inte hittat belägg för. Och hur du gör detta till något som har med kollektivism att göra förstår jag inte riktigt. Men uppenbarligen använder du medvetet ”Ni”i ditt tilltal mot oss i Rebella som en tänkt förolämpning. Trevligt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. En ros är en ros | Storstad - 10 mars, 2011

  […] Rebella och Johanna Graf är också arga. Peter Andersson citerar Ardalan Shekarabis kommentar om kongressunderlaget, samt påminner om ett bra förslag som diskuterats tidigare: att kongressen drar upp riktlinjer för ett fortsatt arbete med att utveckla politiken, och sedan återupptas i höst för att fatta beslut. Kanske något att driva för er som är kongressombud? Även Peter Johansson och Johan Westerholm kommenterar. […]

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: