Saudiske prinsen 2005: Saknas ömsesidiga intressen blir det inga affärer

6 Mar

Enligt Carl Bildt har regeringen bara fullföljt det avtal om militärt samarbete som den tidigare socialdemokratiska regeringen ingått med Saudiarabien. Regeringen Reinfeldt har alltså inte kunnat påverka vad som skulle göras inom ramen för avtalet, det var redan bestämt. Men om man tittar på vad som sas när avtalet undertecknades 2005, så låter det annorlunda. Så här sa den saudiske prinsen till SvD 2005:

 – Vi ska handla och utbyta sådant som ligger i båda ländernas intresse. Om det ligger i ert intresse att sälja till oss och i vårt intresse att handla svenskt – om kvaliteten är god och priserna rimliga – så ska vi göra det. Saknas dessa ömsesidiga intressen blir det inga affärer.

– Det handlar inte bara om att köpa vapen. Det handlar om ett komplett samarbete där vi kan utbyta kunskaper om militär träning och vidareutbildning på vissa områden. Det handlar också om viss typ av forskning, utbyte av underrättelser och samarbete i medicinska frågor. Vi har ju många militära sjukhus.

Det nämns ingenting om att Sverige lovat att hjälpa till att  bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Tvärtom är prinsen tydlig med att ramavtalet är just ett ramavtal, vad som kan komma ur samarbetet är inte fastlagt.

Carl Bildt ger alltså en helt annan bild till SR, där får han det att framstå som att regeringen Reinfeldt inte fattat några egna beslut förutom att inte bryta ramavtalet. Ska man följa den logiken skulle Sverige vara tvunget att göra vadhelst Saudiarabien begärde, bara för att vi undertecknat ramavtalet. Men som den saudiske prinsens citat visar var det inte alls självklart vad som skulle komma. Alltså ligger ansvaret för vapenfabriksprojektet helt och hållet på regeringen Reinfeldt.

Lästips: Ulf Bjereld, vars inlägg ledde mig fram till artikeln. (Via det här).

5 svar to “Saudiske prinsen 2005: Saknas ömsesidiga intressen blir det inga affärer”

 1. M. E. 6 mars, 2012 den 18:09 #

  Ett klarare uttryck för (S)-hyckleri får man knappast. (S)-solidaritet innebär inte ens längre solidaritet med svenska arbetare och motstånd mot låga löner i Sverige, nej, det innebär en sorts Alliansen light där man ur högerperspektiv pratar om Sveriges behov av att stå sig i konkurrensen, vilket dels innebär ett gradvis accepterande av låga löner även i Sverige, dels innebär stöd för hemligt samarbete med länder som Saudi-Arabien. Det är nog slut på tiden när man trodde att (S) gjorde en skillnad – därmed också slut på (S)-regeringar som återväljs.

  Man får känslan av illamående, kanske kan man kalla det för Prime-känsla det allt fler får i förhållande till (S)?

 2. Janne 6 mars, 2012 den 20:35 #

  Sara

  Carl Bildt är en av de skickligaste lögnare vi haft i svensk politik – så långt jag kan minnas bakåt – men det är samtidigt viktigt att vi grillar sossarna som satt sitt bläck på papper 2005 – eller vad tycker du?

  Janne

 3. Sara Gunnerud 7 mars, 2012 den 09:22 #

  Janne, jag håller med dig om att ansvaret för avtalet 2005 ligger på den socialdemokratiska regeringen som hade makten då. Jag tycker att Perssonregeringens förhållningssätt till vapenexport var problematiskt, hycklande, och även ganska naivt.

  I morse lyssnade jag på en intervju med Gustav Fridolin i P1 som jag tyckte var både bra och klargörande. Fridolin satt i konstitutionsutskottet 2005 och var alltså med och granskade det ursprungliga avtalet. Avtalet var brett formulerat och Fridolin var starkt kritisk till det. Men Fridolin fick veta att vår lagstiftning inte förbjuder ramavtal – den förbjuder viss typ av handel. Det var alltså de kommande enskilda projekten och handelskontrakten som skulle granskas noga och kontrolleras för att avgöra laglighet i varje ”deal”, inte MoU:n. Därmed tycker jag det blir mer tydligt att MoU:n, eller ramavtalet, inte var ett bindande avtal om att bidra till att bygga upp saudisk vapenindustri. Det projektet förhandlade regeringen Reinfeldt fram.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gunnerud & Bjereld, lästips om Saudivapen « Röda Berget - 6 mars, 2012

  […] vill därför rekommendera Sara Gunnerud, Ulf Bjereld och […]

 2. HEMIMAMMAS HELIGA VREDE – Vad i hela fridens namn håller Socialdemoderaterna på med? « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden! - 7 mars, 2012

  […] rebellabloggen.wordpress.com/2012/03/06/saudiske-prinsen-2005-saknas-omsesidiga-intressen-blir-det-i… […]

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: